Curlys Hamsteruppfödning

Registrerad Uppfödare i SHF sen 2008

 I allra första hand strävar jag efter att föda upp så trevliga och friska hamstrar som möjligt. Ungarna blir hanterade redan från början så de är handtama när de säljs. Jag kommer inte ha så många djur hemma samtidigt då jag vill hinna med och umgås med alla. Självklart är det för mig också viktigt att hamsterns färg och typ motsvarar standarden så bra som möjligt. Jag vill att mina hamstrar ska passa lika bra som sällskap som utställning och/eller avel.

Jag blev som sagt registrerad uppfödare i Svenska hamsterföreningen 2008. Att vara registrerad uppfödare är att dels följa hamsterföreningens regler och rek vad gäller skötsel och avel. För mig är det även en form av kvalitestämpel och jag tycker att seriösa uppfödare ska sträva efter att bli registerade. För att bli registrerad uppfödare behöver man först vara medlem i föreningen i minst 1år, ställt ut minst en egenuppfödd hamster som fått minst kvalite 1 i standard (för att man ska veta hur standarden ser ut och försöka följa den både vad gäller typ, färg och temprament mm). När man uppfyllt dessa krav får man skicka in en ansökan, om styrelsen tycker att man "passar" får man gör ett skriftligt prov (provet innehåller olika delar som skötsel, sjukdomar, avel, genetik mm). Får man godkänt på provet så blir man registrerad uppfödare i föreningen.

 

 Namnet
Funderade mycket i början på vad jag ska ha för uppfödarnamn. Till slut kom jag på namnet Curly.

Namnet Curly kommer från början från att jag älskar rex hamstrar, och lockigt på engelska är ju just Curly.  I de kullar jag som jag haft och bebisarna har varit rex så har Curly funnit med i deras namn. I den första kullen jag födde upp fanns det en hona som hette "A Curly Girl", hon kallades för Curly. Min andra kull tog jag på hennes dotter och även fler av hennes avkommor har används i avel. Så namnet Curly är lite starten/grunden till min uppfödning och tyckte att det namnet skulle passa perfekt på min uppfödning.

 

Färger
Finns väldigt många fina färger och skulle såklart vara kul att kunna föda upp hamstrar i alla möjliga färger. Men det gynnar inte den enskilda färgen (färgen blir sämre standardmässigt om man hela tiden blandar många olika.) Färgerna som ligger mig närmast om hjärtar är Creme, Sobel och Normalfärgad. Dessa tre färger är de jag kommer satsa mest på och sträva efter att få fram i så bra färg som möjligt. Givetvis kommer det även att förekomma andra färger som kommer dyka upp, men dessa tre är mima grundfärger.

 

 
Normalfärgad

 
Sobel


 

svart ögd Creme
 

 

Hårlag
Hamstrarna jag föder upp kommer alla att vara av hårlaget långhår. Dock så får alltid hanar mycket längre päls än vad långhåriga honor får.
Det kommer också förekomma hamstrar som är rex dvs krulliga morrhår och lite krusiga i pälsen. Satin kan också förekomma (pälsen är då tunnare och upplevs då som glansig).

 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)