Skötsel

 

 Hamstern är ett ganska lättskött djur, den kräver inte lika mycket som ett större djur som tex en kanin eller hund, men självklart så kräver den lika mycket kärlek :)

Jag ger mina hamstrar mat på kvällen. Det är även då som jag pysslar med dem, kollar att burarna, sandskålarna är fräscha osv. Jag kollar in i deras bon för att kolla att de inte ligger någon frukt/grönsaker där som kan bli dåligt.

Varannan dag byter jag deras sandbad och ungefär varannan vecka byter jag hela bottenmaterialet i buren. Nån/några ggr per år göra jag rent buren ordentligt, det vill säga att jag diskar av både galler och botten noga.

Sen vill ju naturligtvis hamstern komma ut och röra på sig. En hamster är ett väldigt nyfiket djur och älskar att få upptäcka nya saker. Om man har något säkert rum så kan hamster få springa fritt där (under uppsyns såklart) annars fungerar det utmärkt med någon större låda, ett badkar ect. De kan man då ställa in olika grejer som hamstern kan undersöka, tex toapappersrullar, äggkartonger m.m.

 Är man bortrest under en helg, så kan hamstern klara sig själv. Man ger den då vanliga mängden av frukt och grönt på fredagen, då de blir dåligt om de blir liggandes. Men man kan ge den extra mycket frön. Sen klarar den sig tills man kommer hem på söndagen. Har man en granne/vän som kan se till hamstern på lördagen så är det ju självklart det allra bästa. Ska man vara borta längre än två nätter behöver man ena ta med sig hamstern eller någon som tittar till den, ger den mat och vatten m.m.

                      

Hamsterns Utrustning     

Innan du kan köpa en hamster och ta med dig hem så är det en del saker som behöver köpas och göras iordning. Hamstern behöver en bur att vara i, matskålar, en vattenflaska, motionshjul m.m

 

BUREN
Guldhamstrar är ensamdjur, det vill säga att det lever alltid ensamma, så ha ALLTID bara EN hamster per Bur! Annars kommer det att sluta i blodiga slagsmål.

 

Enligt Statens Jordbruksverks föreskrifter ska golvytan i buren minst vara 0,12 m² stor, till exempel kan buren ha längden 48 cm, bredden 25 cm och höjden 20 cm. Tänk på att en hamsterbur aldrig kan vara för stor! Många djuraffärer säljer burar till guldhamstrar som är i absolut minsta laget.

 

Det finn en mängd olika burar i olika prisklasser hos djuraffärerna. Vissa burar kan verka jätte häftiga med kanske 2 eller 3 våningar. Men man ska tänka på att hamstern klättrar gärna och kan då ramla ner och slå sig. Hamstrar klarar inte fallhöjder så bra så eftersom de är ett marklevande djur. Ha heller en bur som har större botten än att den är hög. Det finns både gallerburar och såkallade Dunaburar. Dunaburar har plast runt om i stället för galler och sen endast galler i taket. Dessa burar tycker jag själv är praktiska då man kan ha mera bottenmatreal i buren utan att det kommer utanför m.m. Jag tycker även att Duna burar känns säkrare då man har en kull med ungar, så de inte kan klämma sig igenom gallret. Köper man en gallerbur ska man kolla så att gallret sitter jätte tät, en hamster kan göra sig väldigt liten och smal och komma igenom de flesta omöliga platser. De flesta burarna i djuraffären har täta galler.

 

 

                        Gallerbur                               Mindre gallerbur, passande till dvärghamstrar

 

  

Dunabur                                                     Maxi Duna

 

Som bottenmaterial finns det en mängd olika. Jag använder till mina hamstrar kutterspån eller Toalätt (papper som är pelleterat). Toalätt är att föreder om man har en långhårig hamster då de inte fastnar lika lätt i pälsen. Som bomaterial använder jag till mina hamstrar hushållspapper, det funkar utmärkt och är billigt. Man ska ABSOLUT INTE använda den "hamstervadd" som säljs i djuraffärer, den kan trassla in sig och skada sig allvarligt, det kan även fastna i kindpåsarna.

Hamstern klarar sig bra utan hus om man ser till att den har mycket bomatreal att bygga med.  Plasthusen som säljs i djuraffärerna är inte att rekomendera för det blir alldeles för varmt där inne för hamstern då plast andas dåligt. Vill man ha ett hus så kan man använda papplådor m.m. själv så har jag gjort trätak med endast fyra ben och inga väggar som jag sätter i hörnet på burarna, funkar utmärkt.

 

Motionshjul

I burer bör det finnas ett hjul som hamstern ska ha att springa i. Det går INTE att använda dessa små plasthjul som oftast ingår när man köper en bur. Det är alldeles för små för en guldhamster och de kan skada ryggen. Ett hjul ska vara minst 20cm i diameter så att hamstern kan springa helt raklång i det.

 

Sandlåda

Hamstern är väldigt renlig av sig och för att underlätta ännu mer kan du ge hamstern en låda med fin sand i. Den kommer hamstern att använda till att rulla sig i och att kissa. Sanden behöver bytas MINST varannan dag och helst varje dag. Har man en sandlåda så behöver man inte städa buren lika ofta.

 

 Här ser vi Curlys Epsylon i sin sandlåda.

 

Matskålar

I buren bör det finnas två st matskålar, bäst är dem i keramik som står stadigt. Den ena matskålen används till frön och den andra till grönsaker. Läs vad hamstern ska äta längre ner.

 

Vatten

Vattenflaska är att föredra då vattenskålar snabbt blir smutsiga.

 

Leksaker

Det finns många fina och dyra leksaker till hamstern på djuraffärerna. Men de bästa leksakerna är oftast sådant du har eller kan göra själv hemma. Tex toapapprullar, skokartonger, äggkartonger, olika tomma matförpacningar som flingpaket m.m.

 

 Saltsten

En hamster behöver inte ha någon saltsten då den får i sig sitt saltbehov genom maten. Har man saltsten till sin hamster så kan hamster få i sig för mycket salt och få njurfel. Hamstern behöver heller inte någon mineralsten eller tillskott av vitaminer.

  

           Hamsterns Matsedel     

 Hamstern ska ALLTID ha tillgång till fröblandning och vatten. Vattnet ska bytas VARJE dag!

Jag ger mina hamstrar mat 1 gång per dag, och de får mat på kvällen. Då får de nytt vatten, fröpåfyllning vid behov och sen grönsaker/frukter och matrester. Jag brukar även ge de välling några dagar i veckan (ungar får varje dag). Då köper jag osockrad fullkornsvälling i en vanlig mataffär och sedan använder jag burklock att hälla upp det i.

 

Här ser vi en skål med frön, en med grönsaker/frukter m.m, och ett burklock med välling.

 Fröblandning

Det finns en massa olika fröblandningar hos djuraffärerna, om du köpt din hamster av en uppfödare, fråga gärna henne/honom vad de gett för fröblandning till din hamster tidigare.
De flesta fröblandningar innehåller solrosfrön, vete, majs, havre, pellets, nötter m.m De är inte alltid så nyttiga då tex solrosfrön innehåller väldigt mycket fett. Och ibland kan de ha stått framme väldigt länge och hunnit bli dåligt. Jag har varit med om att hitta kryp bland fröna. Därför FRYSER jag alltid fröbalndningar som jag köpt från djuraffärer först för att hålla borta småkryp m.m.

 Men man kan då göra en egen fröblandning istället om man vill som kan bestå av

Solrosfrön (måttliga mängder)

Sesamfrön

Skalad hiris

Mariekex

Skorpor (okryddade)

Russin

Rostat ris

Cornflakes

Havregryn

Knäckebröd

 Fröblandningar har alltid mina hamstrar fri tillgång på och ungefär varannan till var tredje dag heller jag ut de frön de inte ätit upp och häller i nya.
Själv köper jag tre olika sorters frön som jag blandar, Verse-Laga Complite Hamster (pellets), Verse-Laga Hamster Natur och Verse-Laga Hamster musli Crispy.

 Grönsaker, fruk m.m

Hamsterns matsedel bör till större del bestå av frukt och grönt, och nån dag i veckan kan den även få matrester m.m (Se listan)

Hamstern ska EJ äta citrusfrukter eller kryddad mat, annars kan hamstrar äta det mesta, se exempel här nedan:
Äpple  Päron  Morot  Gurka   Sallad  Vitkål  Blomkål  Kålrot  Salladskål  Grönkål  Tomat  Banan  Persilja  Vindruvor  Persika  Melon  Ärtor  Majs  Bär  Potatis  Pannkaka  Makaroner  Ris  Grodblad  Klöver  Ägg  råtkött  Spagetti 

 

ATT TÄNKA PÅ 

 Man ska tänka på att hamstrar har känslig mage och man ska vara försiktig när man ger hamstern ny mat. Har man köpt sin hamster från en uppfödare kan man oftast fråga vad hamstern har ätit förut. Har man däremot köpt sin hamster från en djuraffär så är det mest troligt att han/hon bara ätit deras torrfoder. Ge då små mängde grönsaker/frukter i början så hamsterns mage får vänja sig vid det nya fodret.

 

 Hur får man hamstern tam?     

 Att tämja en hamster är oftast ganska lätt och den blir oftast väldigt tam, men ibland kan det ta lite tid.

För det första beror det på hur mycket hamstern är hanterad innan den kommer hem till dig. De flesta privata uppfödare hanterar sina hamsterungar redan från att de är jätte små och de är ofta handtama när det flyttar hemifrån, självklart blir allt lättare att vänja hamstern vid just dig då. Hamstrar från djuraffärer är oftast mindre hanterade och ibland inte alls. Men dessa hamstrar kan bli precis lika tama som hamstrar som hanteras från tidig ålder, skillanden är bara hur lång tid det tar.  

När du precis fått hem din nya kompis så börja inte med att hålla på med den på en gång. Låt hamster vara i fred första dagen/dagarna så den vänjer sig vid sitt nya hem och blir trygg där.

Sen beroende på hur mycket hamstern är hanterad från början, är den väldigt ohanterad så tillbringa de första dagarna att bara försöka klappa hamstern försiktigt och prata med den. Det är också väldigt bra att ge hamster något gott att äta från handen, så den vänjer sig att din hand inte är farlig.

Har du en handvan hamster så kan du börja med att lyfta upp den försiktigt korta stunder. När du ska lyfta hamster så närma dig den med handen från sidan. Kommer handen direkt uppifrån så kan hamstern tro att det är något farligt som kommer och blir väldigt rädd.

Det är väldigt bra om man kan ha buren på golvet och bara sitta med hamster i knät i början. Små hamsterungar är ofta väldigt sprattliga av sig och kan lätt hoppa ur handen och då faller den bara en kort bit ner i ditt mjuka knä. Ramlar den ner i golvet när du står upp är det en mycket stor risk att den inte överlever. Försök att hålla stadigt i hamstern men inte för hårt så den skadar sig. 

Sen gäller det att fortsätta hålla på med din hamster lite varje dag. Håll hellre på med den flera gånger och lite kortare stunder än bara en längre.

En hamster är ju ett nattdjur men kan lätt omvandlas till att vara vaken den tiden som passar dig bäst. Väck hamstern försiktigt genom att tex skrapa lite med fingrarna i buren och prata med den. man kan även locka med någon godbit. Väcker man hamstern ungefär samma tid varje dag så kommer den att vänja sig vid detta och sedan vakna själv vid den tiden. Tänk på att oftast så jobbar man eller går i skolan på dagen så bästa tiden brukar vara på eftermiddagen/tidig kväll. Mina hamstrar vaknar allihop runt kl 7 på kvällen. Då är jag hemma och har massor av tid till dem :)

 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)