Beteende

Det finns kanske tillfällen då man undrar vad hamstern egentligen menar. Varför den gör på ett visst sätt, eller beter sig på ett visst sätt. Här kan du läsa om några beteenden som din lilla kompis kan ha för sig och vad han/hon menar med det.

 

Om din hamster gnager länge på sitt galler. Då vill han/hon nog få komma ut ur buren och få något spännande att göra. Den är troligen helt enkelt lite uttråkad. Så ta upp hamstern och lek med den eller låt den springa lös på golvet en stund, då blir den nog genast lite gladare. En hamster är ju ett väldigt aktivt djur och även väldigt nyfiket och vill gärna att det ska hända saker hela tiden.

 

Om din hona stryker sig mot väggarna i buren, går på höga ben och kanske fnyser lite. Du kanske även känner att hon luktar lite illa. Det är absolut inget konstigt utan det visar bara på att hon är brunstig. Detta är hamsterhonorna var fjärde dag. Klappar du henne då på ryggen så kan du se att hon ställer sig i "parningsställning", helt stilla med halvslutna ögon.

 

Hamstern fnyser högt och står upp på bakbenen och lyssnar. Hamstern är inte förkyld som man kanske tror utan känner troligen lukten av en brunstig hona. Är det en hona som uppför sig så så känner hon troligen lukten av en hanne.  Ser man att andra hamstrar fnyser/piper tillbaks så svarar det helt enkelt varandra.

 

Om hamstern slickar på din hand så betyder det inte att hamstern behöver få i sig salt utan bara att hamstern luktar väldigt intensivt och använder smaklökarna för att känna lukten riktigt ordentligt. Du kanske har hållit i en annan hamster innan eller god mat?!

 

En hamster som hackar tänder fryser inte utan är troligen väldigt rädd och arg. Detta har jag själv aldrig varit med om.

 

Även hamstrar som skriker så är det ett täcken på rädsla, dock så har hamsterungar lite lättare för att bli rädda och kan även skrika lite i sömnen.

 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)