Svenska Hamsterforeningen

Svenska Hamsterföreningen, SHF, är en ideel förening för hamster och gerbil intresserade. 

SHF vill värna om dessa djur och sprida kunskap om skötsel, utfodring och avel.

SHF grundades av en grupp hamsteruppfödare 1982 och har i dagsläget ungefär 150st medlemar.

Som medlem i SHF får man deras medlemstidning 4ggr per år, man kan registrera sin hamster, gå på utställningar, olika kurser och lära sig massor om hamstrar m.m.

SHF har ett flertal registrerade uppfödare runt om i landet och styrelsen besitter en oväderlig kunskap om dessa små söta varelser. För att bli registrerad uppfödare i SHF krävs det att man varit medlem i minst ett år, man får då skicka in en ansökan. Sen får man genomgå ett uppfödarprov, klarar man detta blir man registrerad uppfödare och man ska då föda upp minst 2 kullar per år.

 

För att läsa mer om SHF eller för att bli medlem, klicka på deras logga nedan.

 

 

 

Svenska Hamsterföreningen ordnar ungefär en utställning i månaden under våren och hösten.  Hamsterutställningar är väldigt populära och mycket lärorika. På utställningar så finns det människor i alla åldrar och alla med samma intresse, hamstrar. I Svenska hamsterföreningen så ingår förutom guldhamstern också dvärghamsterns fyra olika arter (Rysk Vintervit, Kinesisk, Cambells och Roborovskis) och även gerbiler.

 

Klasser

Det finns tre stycken olika klasser som man kan ställa ut sin hamster i.

Pet-klass, Standard-klass och Barn-klass.

Pet-klass

I denna klass så bedöms hamstern endast hur välskött och trevlig den är. Här får alla hamstrar ställas ut, reggade som oreggade. Första gången man ställer ut sin hamster i denna klass behöver man heller inte vara medlem i SHF.

Standard-klass

De hamstrar som ställs ut i denna klass måste vara registrerade och ägaren måste vara medlem i SHF. Här bedöms hamstern hur väl den följer standarden, både utseende som huvud, kropp m.m men även färg och hårlag. Har du tex en långhårig hane så vill man att han ska ha jämn lång päls över hela kroppen och ha som en "kjol" runt om.

Barn-klass

Här är det samma regler som för pet-klassen förutom att ägarna till hamstrarna får max vara 12år gamla.

 

När

På Svenska Hamsterföreningens Hemsida kan man läsa om när och var nästa utställning ska hållas. Där finns även all information om hur och var man anmäler sig någonstans.

 

Utställningsbur

På en utställning där det ofta är många hamstrar på liten yta så skulle det inte fungera om alla hade sina vanliga burar med. Därför finns speciella transportburar som ska användas. Det finns även regler på vilka transportburar som får användas. Till Guldhamstrar ska det vara "Petbox nr2" , den är 20x12x17.

 

 

Godkända Petboxar för utställningar.

 

Tips

Om du har en långhårig hamster så klappa den inte alltför mycket precis innan den ska visas upp för domaren. Pälsen blir då fet och delar sig lätt, vilket ger minus poäng. Om den är tovig så kamma den inte då pälsen kan bli tunn och gles, utan använd fingrarna för att reda ut den. Blås gärna lite i pälsen för att få den luftig och fin.

Se till att din hamsters klor är korta och fina. Långa klor ger hamstern avsevärdt mindre chans.

Väck hamstern en liten stund innan den ska upp till domarbordet. Då hinner den vakna till och få upp öronen ordentligt.

Ge heller inte hamstern någon mat precis innan den ska bedömas. De är lätt hänt att den stoppar in maten i kindpåsarna och de får huvudet att se spetsigt ut.

 

Glöm inte!

Oavsett hur det går för din hamster på utställningen så är det fortfarande samma kompis du kommer hem med!

 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)