Att Köpa Hamster

               

Innan du köper en hamster är det några saker som du bör tänka på:

- Vill du verkligen ha en hamster?

- Kommer du sköta om den ordentligt hela tiden och inte bara första veckorna?

- Är du säker på att ingen i din familj är allergisk?

 

 

Vart köper jag en hamster?

Hamstrar finns att köpa överallt i Sverige, dels på det flesta djuraffärer och även hos hamsteruppfödare. Oavsett om du "bara" ska ha din hamster som sällskap eller avel/utställning så rekomenderar jag att du köper din hamster hos en uppfödare. Hos en uppfödare får du i stortsett alltid en handtam hamsterunge som har stamtavla. Du får även oftast bättre information om hur du ska ta hand om din lilla nya kompis. Hamstern är helt frisk och du kan oftast få träffa hamsterns föräldrar. En hamster från en djuraffär kan självklart bli lika tam och underbar som från en uppfödare, men man ska tänka på att dessa hamstrar kan ha med sin dolda fel/sjukdomar. Bra uppfödare finns i hela landet och du hittar mer information om dem på Svenska Hamsterföreningens hemsida.

 

Kön?

Hane eller hona? Vilket kön man ska välja är en smaksak.

Hanar är oftast lite lugnare än honor och på det sättet lättare att tämja, men honor kan bli precis lika tama. De jag har märkt är att honor är mer revirförsvarande om tex deras bur.
Hanarnas livslängd är vanligtvis några månader längre än honans.
En hona är i brunst var fjärde dag och kan då lukta lite obehagligt, annars ska de inte lukta någonting om varken honor eller hanar.
En långhårig hane har oftast lite svårare att få riktigt så långpäls som standarden kräver på en utställning medan honan oftast får den päls som krävs och har då större vinstchanser.

 

Hårlag?

Vilket hårlag man väljer på sin hamster är också en smaksak. Det är ingen skillnad i temprament eller beteende mellan de olika hårlagen. Långhåriga hamstrar kräver heller ingen extra skötsel av pälsen då det är mycket duktiga på att sköta den själva. Vill man ha en hamster med mycket lång päls bör man välja en hane, långhåriga honor får bara tofsar vid huvudet och på rumpan.

 

Färg?

Även vilken färg du väljer är upp till vad just du tycker är finast. Bilder på olika färger finns på min sida Färger och även på Svenska Hamsterföreningens sida.

 

Ålder?

Köper du din hamster från en uppfödare är den vanligtvis mellan 4-5veckor. På djuraffärer kan det variera, men var försiktig med att köpa honor som är över 6veckor då de kan ha blivit dräktiga.

 

Titta på?

Oavsett varifrån du köper din hamster ska du titta så att hamstern verkar pigg (tänk på att de är nattdjur så de är inte ovanligt att de ligger och sover när du kommer), att den har en blank tät päls som är ren. Ögonen ska vara klara och inte rinniga eller klibba ihop. Inga vita flagor får finnas i huden eller på öronen. Ska du ha hamstern som utställningsdjur så bör du även titta på att den motsvarar standarden på bästa sätt.

 

Kostnader?

En hamster är inte så dyr i inköp. Hos uppfödare brukar priset ligga på mellan 200-300kr. I djuraffärer är oftast priset lite lägre beroende på vart du köper din hamster. Sen behöver man ju såklart köpa en bur, vattenflaska, matskålar, hjul m.m. Det finns en mängd olika burar till olika priser, läs mer om olika burar på Hamsterns skötsel.
När man väl köpt sin hamster och har en bur så är det inte speciellt dyra i drift.

 Hur sköter man sin hamster? Kika här!

 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)